De regeling is voor deelnemers van een samenwerkingsverband van woningeigenaren en aanbieders. Woningeigenaren kunnen woningcorporaties, verhuurders, verenigingen van eigenaren (vve’s) en individuele woningeigenaren zijn. De aanbieders zijn bijvoorbeeld bouwbedrijven, installateurs en fabrikanten. Het budget (100 miljoen gedurende 2020-2023) is bedoeld voor renovaties binnen een samenwerkingsverband met:
- een standaardpakket van energiebesparende maatregelen toegepast op ten minste 150 woningen met een bouwjaar tot 1995;
- waardoor tenminste 90 procent van die woningen naar een netto warmtevraag van maximaal 70 kWh/m2 per jaar wordt gerenoveerd.
Deze regeling is voor (kleine) particuliere verhuurders niet bruikbaar omdat de huurwoningen van deze verhuurders versnippert en verspreid liggen en veelal te divers zijn om voldoende schaalvoordeel te bereiken. Ook de natuurlijke momenten die bij mutatie ontstaan en worden gebruikt om zo’n huurwoning te verduurzamen laten zich in de tijd niet inplannen.
DE TOEKOMST VAN HET PROGRAMMA
In de afgelopen twee jaar is door ministerie van Binnenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, AEDES, Techniek Nederland, Bouwend Nederland en OnderhoudNL gewerkt aan de totstandkoming van De Renovatieversneller. In deze periode bood dit landelijke programma subsidie, kennis en begeleiding aan vragers en aanbieders die samen huurwoningen sneller, beter en betaalbaar wilden verduurzamen om zo bij te dragen aan een beter klimaat.
De afgelopen maanden heeft het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties de subsidieregeling van De Renovatieversneller onder de loep genomen. Daarnaast sprak zij met diverse marktpartijen over De Renovatieversneller en de toekomst ervan. Daaruit is naar voren gekomen dat voor een continuering van de huidige opzet van het programma De Renovatieversneller om nieuwe impulsen vraagt. Gelet op de ontwikkelingen in de koopsector, zoals het denken in een aanpak voor contingenten van woningen en meer collectieve verduurzamingstrajecten, is het de intentie van BZK om het programma te verbreden.
Een nieuwe programma zal zich richten op het versnellen van de renovatie van bestaande woningen in zowel de particuliere en sociale huursector als de koopsector. Voordeel daarvan is dat ook het zogenaamde gespikkeld bezit kan worden meegenomen in de uitdaging van opschaling.
Totdat er een nieuwe opzet is van het vervolgprogramma blijven de reeds ontwikkelde producten beschikbaar voor gebruik op
www.derenovatieversneller.nl