Het is een technisch vrij eenvoudige klus om het dak te isoleren en het brengt niet echt veel kosten met zich mee. Het beste resultaat voor een goed energielabel bereikt u met een laag van tenminste 16 cm isolatiemateriaal.
Platte daken
Voor de isolatie van platte daken bestaan meerdere oplossingen. U kunt een plat dak aan de binnen- of buitenkant isoleren. De meest gebruikte oplossing is isolatie van de buitenkant van het dak. Het isolatiemateriaal wordt dan op het bestaande dak geplaatst, na het aanbrengen van een dampremmende laag (folie).
Isolatie aan de binnenkant van het platte dak maakt de woonruimte kleiner. Een lager plafond kan echter ook wat schelen in de stookkosten. Bij deze vorm van isoleren is het van groot belang dat de dampremmende laag aan de warme kant van het isolatiemateriaal wordt aangebracht, anders kan de constructie gaan rotten. Aangezien isolatie van een plat dak een klus is met aardig wat valkuilen, is dit er een die u beter aan de vakman kunt overlaten.
Neem bij de materiaal- en constructiekeuze een aantal zaken mee in uw overweging:
- zal er regelmatig op het dak gelopen worden?
- hoe brandveilig moet het isolatiemateriaal zijn?
- hoeveel gewicht kan mijn dakconstructie hebben?
- het platte dak zal na isolatie iets verhoogd zijn, levert dit problemen op?
Schuine daken
Een schuin dak (pannendak) kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant geïsoleerd worden. Bij isolatie aan de buitenkant worden er gespoten verlijmde korrels of wordt er minerale wol tussen het houten dakschot en de dakbedekking aangebracht.
Isolatie van de binnenkant van het dak is minder kostbaar dan isoleren van de buitenkant. U brengt dan isolatiemateriaal aan de binnenzijde van het dak aan, waarna het afgewerkt moet worden met beplating. Vergeet hierbij niet een dampremmende laag aan te brengen tussen de beplating en het isolatiemateriaal.Let op dat er geen 2 dampremmende lagen in de dakconstructie komen (1 aan de buitenzijde en 1 aan de binnenzijde); zo ontstaat vochtinsluiting en krijgt u een rottend dak. Ook is het belangrijk om het materiaal naaddicht aan te brengen, zodat geen warmte via de kieren kan ontsnappen. Daarbij is het verstandig een ventilatieruimte van 3 centimeter tussen het dakbeschot en het isolatiemateriaal te houden.