Ruimteverwarming
De interesse van de meeste consumenten en politici is nu gericht op ruimteverwarming. In de huishoudelijke sector neemt de ruimteverwarming het grootste deel van het totale energieverbruik voor zijn rekening. Slechts een klein deel wordt besteed aan koken en warm water voor keuken en badkamer, terwijl een nog kleiner deel van de energie gebruikt wordt voor verlichting en elektrische apparatuur. Dit laatste deel is een erg zichtbare en daardoor opvallende vorm van energieverbruik. Veel mensen zijn dan ook geneigd lampen die onnodig branden en radio's die onnodig aanstaan, uit te doen.
Brochure
Wil een huurder echter significante besparingen bereiken is een structurele gedragsverandering nodig. De Woonbond heeft een brochure ontwikkeld met bespaartips en suggesties voor huurders die u
hier kunt bekijken.
Energiebesparing
Besparen op het energieverbruik is een zaak van zowel de verhuurder als de huurder. Eventuele besparingen kunnen op twee fronten behaald worden.
- Enerzijds kunnen maatregelen genomen worden om te zorgen dat er minder energie gebruikt wordt.
- Anderzijds is het belangrijk om geen energie te verliezen (warmtebehoud). Deze beide invalshoeken kunnen op drie fronten behaald worden.
Als eerste kunnen er bouwkundige maatregelen uitgevoerd worden zoals het isoleren van een dak of de gevel. Vervolgens kunnen er diverse technische maatregelen getroffen worden op het gebied van het zuiniger maken van de installaties dan wel het opwekken van energie. Een laatste maar zeker niet onbelangrijke factor is het gedrag van de gebruiker. Een groot deel van de energie wordt verspild door het gedrag van de gebruikers. Door middel van het stimuleren van gedragsverandering kan een aanzienlijke besparing worden gerealiseerd.
Koelen
Gemiddeld verbruikt een huishouden 3500 kWh elektriciteit per jaar. Ongeveer zeventien procent gaat op aan koelkasten en vriezers. Het verbruik hangt af van het volume van de koel- en vriesapparaten, van de hoeveelheid sterren (aanduiding voor vriescapaciteit) en van het gebruik door de eigenaar. Het vervangen van oude koelkasten levert direct een energiebesparing op. Met behulp van de downloadbare folder kunt u uw huurder informeren over besparingsmogelijkheden op het gebied van koeling. Via de website van Milieu Centraal kunnen huurders bovendien zelf nagaan of het slim is om hun oude koelkast al te vervangen door een nieuw exemplaar.
Verlichten
Aangezien alle huizen verlichting hebben, en de onzuinige gloeilamp populair is, valt er nog veel energie te besparen. Spaarlampen, tl-verlichting en led-lampen zijn een zuinig alternatief voor de gloeilamp. Om zuiniger te verlichten, kunt u verschillende dingen doen. U kunt uw huurder wijzen op de mogelijkheden van zuinige verlichting, met behulp van onze downloadbare folder. Een gemiddeld huishouden kan twintig gloeilampen vervangen en zo ongeveer 75 euro per jaar besparen.
Ook in de gemeenschappelijke ruimtes kan energie worden bespaard op verlichting. Wellicht had u al tl-lampen hangen, dat is een energiezuinige lamp. Maar heeft u nog gloeilampen hangen, dan kunt u deze beter vervangen door zuinige lampen als spaar-, led- en tl- lampen. Spaar-, led- en tl-lampen belasten het milieu het minst, omdat ze relatief weinig elektriciteit gebruiken. Halogeenlampen staan op de tweede plaats. De verschillen in efficiëntie tussen led-lampen zijn nog erg groot, waardoor ook de relatieve milieuvriendelijkheid erg varieert. De meest efficiënte led-lamp is nog beter voor het milieu dan een spaarlamp. Schaf daarnaast sensoren of tijdklokken aan; bijvoorbeeld voor lampen op de overloop, in het toilet, de hal of aan de buitendeur, zodat deze niet langer dan nodig blijven branden.