Warmte-koudeopslagsysteem (WKO)

Categorie: Duurzaam verwarmen
Met een warmte-koudeopslagsysteem (WKO) wordt energie in de vorm van warmte en koude opgeslagen in de bodem. Vooral in de winter is er vraag naar warmte, terwijl in de zomer de meeste warmte beschikbaar is.

Het gaat dus om het opslaan van warmte of koude ten behoeve van respectievelijk verwarming of koeling, bijvoorbeeld van (tap)water of een gebouw. Een systeem voor de korte termijn is bijvoorbeeld het voorraadvat van een zonneboilersysteem. Een systeem voor langere termijn of seizoenopslag is warmte- en koude-opslag bijvoorbeeld in een aquifer.

Gesloten WKO-systeem

Met een gesloten systeem wordt warmte of koude (maar niet het grondwater) direct aan de bodem onttrokken. Gesloten systemen zijn vanwege de kleinschaligheid over het algemeen goedkoper in aanleg dan een open WKO-systeem, maar leveren dan ook minder vermogen.

Open WKO-systeem

Eén of meerdere doubletten die in open verbinding staan met watervoerende zandlagen (zandpakketten). Een warmtewisselaar scheidt het grondwater van het LT-net of de warmtepomp. Over het algemeen levert een open WKO-systeem een hoog rendement en is tot grote vermogens inzetbaar.

Geschiktheid van een gebied voor ondergrondse energieopslag 

Niet elk gebied is even geschikt voor ondergrondse energieopslag. De potentiële toepassing van ondergrondse energieopslag wordt beïnvloed door zowel de plaatselijke wet- en regelgeving als de fysisch-chemische eigenschappen van de ondergrond.

Voor meer informatie verwijzen wij graag naar deze pagina van de RVO.


Meer artikelen

Zoek je een ander artikel uit deze categorie? Kijk op de categoriepagina:Bekijk ook de andere onderwerpen rond energiebesparing waar Vastgoed Belang zich sterk voor maakt!