VAN HET ÉÉN KWAM HET ANDER
"Binnen een jaar kreeg ik de vergunning rond om het pand te transformeren naar nieuwe woonruimten. Het was mij toentertijd bekend dat het dak vervangen moest worden. Het platte dak bestaande uit stalen golfplaten werd geïsoleerd met 14 cm; PIR en bij de brandscheidingen even dikke onbrandbare steenwol. Op die manier haalt het dak een zogenaamde Rc-waarde van ca. 5,4. De dakranden (boeiboorden)moesten door de dikke laag isolatie wel worden verhoogd. Over isolatie van het dak is witte PVC dakbedekking aangebracht. Dat heeft het voordeel dat meer zonlicht wordt gereflecteerd en in de zomer wordt het binnen minder snel te warm. Ook de zonnepanelen presteren net iets beter als ze minder warm worden."
Ook de houten kozijnen waren aan vervanging toe. "Deze heb ik voorzien van HR++ glas met een U-waarde van 1,1, bij de scheidingswanden tussen de appartementen voor de brandveiligheid zelfs met gelaagd HR++ glas.
Verder waren de spouwmuren van het pand ook nog niet geïsoleerd. "Wegens het risico op vocht heb ik er niet voorgekomen om deze op te vullen met isolatiemateriaal. In plaats daarvan zijn kant en klare gipsplaten, voorzien van een dikke laag PIR isolatie, tegen het binnenblad van de spouwmuur gelijmd. Om de spouw goed te ventileren en daarmee vochtproblemen te voorkomen zijn in het buitenblad van de spouwmuur extra stootvoegen open gemaakt en alle open stootvoegen voorzien van speciale ventilatieroostertjes. De muren hebben nu een uitstekende Rc-waarde van ca. 4,6 gekregen. De vloeren zijn geïsoleerd met 10 centimeter isolatiemateriaal en daarop is vloerverwarming aangebracht.
AARDGAS VRIJ!
Een keuze voor een warmtebron was aanvankelijk nog niet gemaakt. "Maar, omdat het pand nu zo goed geïsoleerd was, heb ik uiteindelijk gekozen voor een kant en klare elektrische alles-in-een oplossing voor ventilatie, ruimteverwarming en warm tapwater. Elke woonruimte beschikt daarmee over een eigen ventilatielucht/water combiwarmtepomp met een ingebouwd boilervat van 180 liter voor de warmwatervoorziening. Ruim voldoende voor kleine huishoudens. Warmte uit ventilatielucht die naar buiten wordt geblazen wordt teruggewonnen en verwarmt verse lucht voor, die van buiten wordt aangezogen. "De gasmeter die nog wel in het pand aanwezig is mag de netbeheerder komen ophalen."
ENERGIE ZELF OPWEKKEN
Als sluitstuk werden op het platte dak 133 zonnepanelen geplaatst. Lachend vertelt Feberwee: "Dat zijn er 3 meer dan de 130 panelen waarmee de lokale brandweer twee weken geleden de krant haalde." De plus minus 17 panelen per appartement zijn meer dan voldoende om alle appartementen het hele jaar te voorzien van stroom.
LANGE TERMIJN INVERSTERING
Het beleggingsobject van Feberwee is een mooi voorbeeld van circulariteit in de gebouwde omgeving, levert een bijdragen aan het terugdringen van de CO2 uitstoot, voorziet starters van een betaalbare woning en is tegelijkertijd een waardevolle toekomstbestendige vastgoedbelegging. Al met al verwacht Feberwee dat hij er, ten opzichte van niets doen aan verduurzaming, vier jaar langer over doet om de extra investeringen terug te verdienen. "Dat is te overzien voor een duurzame lange termijn belegging!"