Na veel wikken en weven kwamen zij er met de gemeente uit om naast 31 woningen, óók 12 hotelkamers te ontwikkelen. Een proces van jaren, aangevlogen met passie en mét resultaat. Want naast een fantastisch fris aanzicht in Winterswijk is het oude gebouw harstikke energiezuinig!
Hans van Santen en zijn broer werken al ruim 30 jaar samen. Hun geheime formule werkt als volgt: bij het aanvliegen van een nieuw idee betrekken zij daar een lokale partner bij. Deze jongen was een stukje jonger en kwam zelf uit Winterwijk. Hij maakte ingang om met lokale partijen dit project aan te vliegen. Een win-win!
Karbonik vloerverwarming
Op voorhand werd een plan opgesteld om verduurzamingsmaatregelen te treffen. Wij zijn overgegaan naar elektrisch verwarmen, wat mogelijk is gemaakt door Karbobnik vloerverwarmingsfolie. Het idee achter deze verwarm methode is dat zij niet ruimtes – maar objecten verwarmd worden. Het grote voordeel is dat de verwarming per ruimte kan worden aangestuurd en van afstand bestuurd kan worden.
Dakisolatie
Eén ding waar alle wetenschappers het over eens zijn is dat goede isolatie de warmte binnenhoudt. Er is daarom – mede op aandringen van de broer van Arthur – niet bezuinigd op het isoleren van het pand. De hele schil van het pand is optimaal geïsoleerd met 14 cm dikke ASW PIR isolatieplaten. De muren zijn aan de binnenkant met 7 cm dikke ASW PIR isolatieplaten geïsoleerd, evenals alle vloeren. Het voordeel van PIR-isolatie is dat het vrij dun materiaal is, maar tegelijkertijd een hoge RD-waarde heeft.
Je kunt nog zulke goede verwarmingsmethodes hebben, maar dit heeft absoluut geen zin als de basis niet op orde is. Naast het dak zijn ook de wanden opnieuw geïsoleerd en zijn zelfs nieuwe wanden aan de binnenkant toegevoegd. "Wij hadden hier de mazzel dat de ruimtes groot genoeg waren," aldus van Santen.
Ventilatie
Goed isoleren betekent natuurlijk ook goed ventileren. Maar, te veel of ongecontroleerd ventileren zorgt voor onnodig energieverlies. Daarom is er ook geïnvesteerd in een warmte terug win installatie. "Als je stap één neemt, moet je ook stap 2 nemen," vertelt van Santen.
Financiering
Het grootste gedeelte van deze transformatie is gefinancierd uit privévermogen. Via banken was het helaas niet mogelijk om het project te financieringen. Zij gaven aan dat het gebied geen groeigebied is maar een krimpgebied. Onverstelbaar met deze woningnood, als je het van Santen vraagt. Wij hadden gelukkig wel de mazzel dat wij een basisfinanciering kregen van het monumentenfonds. Dit was heel fijn om onvoorziene kosten te kunnen dekken, want een oud gebouw eet geld.
Niet alles over een leien dakje.
Het viel niet altijd mee. Al snel bleek dat de tekeningen van het pand niet klopten, en nieuwe ruimtes verscholen zaten. Dit gooide de planning al snel op z'n kop. "Je kunt plannen wat je wilt, maar dat is met het aanpakken van zo'n oud pand haast onmogelijk.
Ook bleek opnieuw dat in het verleden niet altijd de juiste materialen zijn gebruikt. In veel gebieden van het pand was asbest geconstateerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de bouw voor langere tijd stil gelegd moest worden. Daarbij heb je handhavers die voorbijkomen, en schrikken van deze constatering. In zulke gevallen is het belangrijk om voortschrijdend inzicht in te zetten, creatiever te denken en vooral er continue op te blijven zitten, aldus van Santen. Het is lastig te bepalen wat te kosten zijn geweest om het hele pand te verduurzamen, hoewel alleen de materiaalkosten al enkele tonnen bedroeg, stelt van Santen. Het zijn ook bepaalde keuzes geweest: "zo hebben wij gekozen voor de WTW-ventilatie – in plaats van een normale ventilatie box – de kwaliteit is beter maar het kost ook vijf keer zo veel."
Trots
Het meest trots ben ik toch op het feit dat het gebouw toekomst bestendig is en wij zoveel huurders zo'n prachtige woonruimte hebben mogen aanbieden. Het heeft een hoop gekost, en uiteindelijk beslis je zelf als verhuurder tegen welke prijs je het wilt verhuren. Deze hebben wij bewust wat lager gehouden, met in ons achterhoofd dat de waarde van het pand ook flink is toegenomen. "Ik krijg veel energie van de blije gezichten, en dat is mij heel veel waard."
Feiten en cijfers
- Oppervlakte: de studio's en hotelkamers variëren rondom de 50m2, de appartementen tussen de 100 en 140m2.
- Ruimte: Bijna alle studio's en appartementen bevatten een vide, om de hoogte optimaal te benutten.
- Huurprijs: de studio's worden ruim onder de liberalisatiegrens verhuurd, voor de grote(re) appartementen betalen de bewoners niet meer dan de max. van €900,-
- Verhuur: De woningen waren in een mum van tijd verhuurd, verhuurders kwamen zelfs meehelpen om spullen uit te pakken voor de verhuizing.
- Thema: Iedere hotelkamer heeft een eigen (school) thema. Bv de kamer "Drama" die ingericht is in samenwerking met het lokale theater van Winterswijk.
|