Vastgoed Belang blijft tegenstander regulering middenhuur

Datum: 31-08-2023
Vastgoed Belang heeft met grote verbazing kennisgenomen van het recente nieuws waaruit blijkt dat projectontwikkelaars en institutionele beleggers, ondanks de uitkomsten van diverse onderzoeken – waaronder één in hun opdracht – toch lijken te zwichten voor kleine reparaties in een voorstel dat volgens Vastgoed Belang in de kern al mank gaat.
“Dit opportunistische handjeklap gaat de verkoop van vele huurwoningen niet stoppen en daarmee de 3 miljoen mensen die particuliere verhuurders huisvesten niet helpen. En zonder particuliere investeerders die woningen overnemen komen de pensioenfondsen ook niet tot nieuwbouw.” Aldus Vastgoed Belang voorzitter Jack de Vries. 

Een opeenstapeling van wetenschappelijke adviezen concludeert dat de voorgestelde regulering van de middenhuur zal leiden tot een verdere afname van het aantal beschikbare huurwoningen in een segment dat nu al onder grote druk staat. 

De focus op reparaties, puur gericht op de nieuwbouw, schiet daarbij ook tekort, aangezien zelfs de minister erkent dat er grote kansen liggen binnen de bestaande woningvoorraad voor het creëren van extra woningen, door middel van splitsing, optoppen en transformatie. 

Vastgoed Belang heeft in eerdere publicaties aangegeven dat op die manier een potentie van 10.000 extra woningen per jaar toegevoegd kan worden. Door stelselmatig elke impuls om verder te investeren in deze vorm van uitbreiding weg te reguleren, zal de heersende schaarste nooit verholpen worden. Vastgoed Belang is en blijft tegenstander van deze vorm van regulering. Wij zijn van mening dat regelgeving er moet zijn om de echte excessen aan te pakken en wij niet moeten doorslaan in contraproductieve en fnuikende maatregelen waar zowel de verhuurder als huurder niet beter van worden. 

 Zulke maatregelen hebben in onze ogen als enig resultaat dat de huurwoningvoorraad verder zal afnemen, waardoor de druk op de middenhuur alleen maar toeneemt. 

Wij roepen de betrokken partijen op om samen met ons te blijven zoeken naar duurzame oplossingen die daadwerkelijk bijdragen aan een gezondere woningmarkt, in plaats van te kiezen voor korte termijnoplossingen die op de lange termijn alleen maar schadelijk zullen blijken voor zowel huurders als verhuurders

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kavish Partiman manager Public Affairs en Communicatie via kpa@vastgoedbelang.nl of op 06-3957930

Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: