Wet Betaalbare Huur voedt verkoopgolf huurwoningen.

Datum: 18-09-2023
Blijft een verkoopgolf van huurwoningen uit? Volgens de gewaardeerde krant Trouw, die in 1943 als verzetskrant was opgericht, wordt de soep niet zo heet gegeten als opgediend. In een recent artikel wordt dit kenbaar gemaakt met een pakkende koptitel; “Huisbazen dreigen wel, maar verkoopgolf van huurwoningen blijft nog uit” (bron: Trouw – Hanne Obbink)

Perceptie versus Realiteit

Trouw verwijst in haar artikel naar de cijfers van het Kadaster die waren opgevraagd door Vastgoedmarkt. De interpretatie van deze cijfers zijn gebaseerd op het eerste deel van een drieluik van dit platform voor commercieel vastgoed. In het laatste deel van haar drieluik wordt verder genuanceerd dat het aandeel voormalige beleggingswoningen daadwerkelijk groter wordt in Amsterdam. Andere grote steden als Rotterdam en Den Haag ervaren ook hinder door veranderingen op de woonmarkt.

Volgens de cijfers van het Kadaster, geïnterpreteerd door Vastgoedmarkt en in ‘haar signatuur’ geformuleerd door Trouw, zouden grotere beleggers met meer dan 7 woningen  momenteel nog niet uitponden. Bij kleinere beleggers is dat wel de situatie, maar wordt kennelijk niet beschouwd als noemenswaardig om te spreken van een verkoopgolf. In die zin wordt de soep niet zo heet gegeten, althans voor grotere beleggers. 

Volgens het kadaster hangt het uitponden door kleine beleggers samen met het feit dat de verkoopprijs van huurwoningen voor woningzoekenden, waaronder starters, te hoog is. Er zijn veel meer kleine beleggers die zeker gaan stoppen, maar zij moeten gaan afwaarderen op hun woningen. 

Hete soep voor kleine beleggers

Als belangenvereniging van overwegend kleinere beleggers krijgen wij dagelijks zorgelijke berichten van onze leden. Deze gaan over de stapeling van het reguleringsbeleid en verzwaarde belastingdruk in box 3. 

Leden voelen zich genoodzaakt om te gaan uitponden en dat wordt in de praktijk steeds meer bevestigd door maatregelen die leiden tot verkoop. Dit was al eerder geconcludeerd door bureau Ortec op basis van haar onderzoek in opdracht van Vastgoed Belang. 

Daarnaast blijkt uit een recente peiling onder onze leden, dat meer dan 90% van de respondenten aangeeft te moeten uitponden door stapeling van beleid. Dat betekent dat zij op moment van mutatie hun huurwoningen gaan verkopen, en dat die woningen dan definitief verloren gaan voor de huurwoningmarkt. 

Wanneer we uitgaan van een mutatiegraad van 35% in het private segment, hetgeen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is vastgesteld, dan betekent dit dat er jaarlijks zo’n 50.000 woningen door particuliere beleggers verkocht gaan worden. 

Door deze stapeling van overheidsbeleid zal een gedwongen uitponding zorgen voor vermindering van het aantal middenhuurwoningen met zo’n 200.000. Deze voormalige huurwoningen zullen niet leiden tot vergroting van het aanbod voor koopstarters, omdat de prijzen voor hen dan te hoog zijn.

Gevolgen Woningbeleid

In plaats van toe te geven aan de illusie van een verkoopgolf van huurwoningen, moeten we de schadelijke gevolgen van het beleid onder ogen zien. Het beleid dwingt beleggers hun eigendommen te verkopen, waardoor huurwoningen verloren gaan en de prijzen voor huurders omhoog schieten. Dit roept serieuze vragen op over de doeltreffendheid en het evenwicht van de Wet Betaalbare Huur, en het gebrek aan kritische evaluatie is ronduit zorgwekkend. Het wordt hoog tijd dat beleidsmakers het beleid heroverwegen en de gevolgen voor huurders serieus nemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kavish Partiman manager Public Affairs en Communicatie via kpa@vastgoedbelang.nl of op 06-3957930


Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: