Nederlandse Huurders versus Buitenlandse Huurders: Oproep tot Eerlijke Behandeling in de Initiatiefwet Nijboer/Grinwis Wet Vaste Huurcontracten

Datum: 01-11-2023
Op 7 november aanstaande staat de Eerste Kamer voor een cruciale beslissing over de Initiatiefwet Nijboer/Grinwis Wet Vaste Huurcontracten.
​Als Vastgoed Belang willen wij onze bezorgdheid delen over een zeer kritisch aspect van deze voorgestelde wet en roepen we op tot een eerlijke behandeling van Nederlandse huurders en buitenlandse huurders.​

De Kwestie van Ongelijke Positie

Een belangrijk risico dat we willen benadrukken, betreft de uitzonderingen die zijn ingebouwd via het amendement van Dijk, met name de uitzondering voor huurders afkomstig uit het buitenland. Deze uitzondering creëert een ongelijke concurrentie tussen Nederlandse en buitenlandse woningzoekenden. Terwijl het eerder genoemde argument van een proeftijd voor huurders en verhuurders via tijdelijke contracten niet langer van toepassing is op huurders in Nederland, geldt dit nog wel voor huurders afkomstig uit het buitenland. Dit onderscheid is onrechtvaardig en in strijd met het beginsel van gelijke behandeling.

Financiële Druk op Verhuurders

Een bijkomend aspect dat we graag willen benadrukken, is het feit dat veel verhuurders op dit moment kiezen voor tijdelijke huurcontracten, niet uit vrije wil, maar als gevolg van de opeenstapeling van wetgeving die zwaar drukt op het rendement van vastgoedbeleggingen. De verhoogde belastingdruk op verhuurde woningen en de mogelijk aankomende wet die de middenhuur moet gaan reguleren, hebben het rendement van vastgoedbeleggingen sterk verminderd. Veel verhuurders ervaren hierdoor aanzienlijke financiële druk en onzekerheid. Het is begrijpelijk dat zij ervoor kiezen om tijdelijk te verhuren met de mogelijkheid om de woning op een later moment te verkopen als reactie op deze uitdagingen.

Toenemende Schaarste op de Huurmarkt

We merken dat de verkoop van leeggekomen huurwoningen al volop gaande is, met als gevolg dat het aanbod van huurwoningen afneemt en de schaarste alsmaar groter wordt. De afschaffing van tijdelijke huurcontracten is daarom ook een maatregel die de al zeer overspannen huurmarkt nog verder in de problemen brengt. Deze zorg is ook meerdere malen geuit door minister de Jonge van Volkshuisvesting.


Oproep tot Eerlijke Behandeling

Het is duidelijk dat de gevolgen van deze wet ongelijkheid in de hand werken, met name voor de gewone Nederlandse burger. Het bemoeilijkt de toegang tot huurwoningen voor Nederlandse huurders, in het bijzonder in situaties waar tijdelijke contracten van groot belang zijn.
Daarom roepen we op tot een eerlijke behandeling van Nederlandse huurders en buitenlandse huurders. We zullen blijven streven naar een evenwichtig huurbeleid dat de belangen van alle partijen behartigt.

Met deze oproep hopen we dat de kwestie van ongelijke behandeling serieus wordt genomen, en dat er stappen worden ondernomen om de voorgestelde wet aan te passen om ongelijke behandeling op de huurmarkt te voorkomen.​​​

Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht: