"Kiezersbedrog" door vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters

Datum: 09-08-2021
Door een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft Vastgoedmarkt boven tafel gekregen dat het demissionaire kabinet, willens en wetens, niet heeft gehandeld in het algemeen belang met de differentiatie van de overdrachtsbelasting (OVB) per 1 januari jl.
Koopstarters tot 35 jaar werden met deze maatregel vrijgesteld van de OVB terwijl verhuurders een viervoudige van 8% aan belasting moeten betalen. Het kabinet heeft de crisis op de woningmarkt zo verergerd. Een schadelijke bevinding, en zoals hoofdredacteur van Vastgoedmarkt Servaas Van Der Laan terecht stelt, een absolute knauw in het vertrouwen in de politiek.

Uit een analyse van memo’s door Vastgoedmarkt blijkt dat geen enkele ambtenaar binnen het Ministerie van Financiën positief was over het plan, omdat de belangen van koopstarters niet zouden worden gediend. Sterker nog, betrokken ambtenaren kwamen met een waslijst aan tegenargumenten en noemden de maatregel “niet doelmatig, niet doeltreffend en onuitvoerbaar”. Om die reden adviseerden zij demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra en het demissionair kabinet met klem de maatregel niet in te voeren. Dit gebeurde zoals u weet echter toch. Met de verkiezingen op komst zeer waarschijnlijk om “politieke redenen”.

In de praktijk blijkt inmiddels dat koopstarters inderdaad geen enkel profijt genieten van hun vrijstelling van de OVB, en betalen verhuurders onterecht de rekening van een maatregel die slechts heeft geleid tot hogere huizenprijzen en nog minder kans op een woning voor starters. Iets waar Vastgoed Belang in september 2020 – bij de bekendmaking van deze nu door Vastgoedmarkt bevestigde kiezersbedrogmaatregel – al eerder voor waarschuwde. Zie de link: https://lnkd.in/eNrmxU8i.

Doordat de rekening van deze contraproductieve maatregel van bijna één miljard euro is neergelegd bij private verhuurders, is het negatieve effect ervan ook overgeslagen op de huurwoningmarkt. Het vermogen dat hierdoor vanuit de huursector naar de fiscus vloeit, kan immers niet meer worden ingezet voor nieuwbouw, het omzetten van winkel - en kantoorpanden naar woningen of voor verduurzaming! En dat in een tijd van woningnood en de grote verduurzamingsopgave. Kortom, een maatregel die negatief uitpakt voor alle partijen op de woningmarkt.
 
Dat het zo ver heeft kunnen komen toont aan hoezeer de woningmarkt verpolitiseerd is en het effect van ingrepen ondergeschikt is geworden aan symboolpolitiek. In het gunstigste geval is dit een waarschuwing waardoor andere contraproductieve ingrepen uitblijven. Wat bekent dit bijvoorbeeld voor het onvrij maken van de vrije huursector? En voor de uitwerking van de opkoopbescherming? Behalve Vastgoed Belang waarschuwde onder andere De Nederlandsche Bank onlangs nog voor de negatieve uitwerking daarvan. Is het demissionaire kabinet nu wel bereid om te luisteren? Wij houden u op de hoogte!

Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht:

Word lid!

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Als lid heeft u toegang tot exclusieve artikelen, waardoor u up-to-date blijft over alle ontwikkelingen rondom de particuliere verhuur. Word ook lid en profiteer direct van alle voordelen.