Volgens het Financieel Dagblad zal deze beslissing niet vóór augustus plaatsvinden, wat leidt tot onzekerheid, met name voor particuliere vastgoedbeleggers
De aanleiding voor deze herzieningen was het 'kerstarrest' uit 2021, waarin de Hoge Raad de toenmalige vermogensrendementsheffing afschafte omdat deze in strijd werd geacht met het Europees recht, vanwege te veel veronderstellingen en forfaits. Het uitstel van de uitspraak betekent echter dat vastgoedbeleggers momenteel in het duister tasten over hun fiscale verplichtingen met betrekking tot 2021 en 2022.
Advocaat-generaal Peter Wattel trok vorig jaar september al een conclusie in een cassatiezaak tegen een onderdeel van de herstelwet, waarbij hij stelde dat dit niet in lijn was met het eerdere kerstarrest. Deze conclusie legde de druk op de Hoge Raad om een consistente en rechtvaardige uitspraak te doen.
Cor Overduin, belastingadviseur bij Grant Thornton, benadrukt dat de Hoge Raad momenteel onder immense druk staat om met een duidelijk oordeel te komen. Dit uitstel betekent ook dat lagere rechters hun eigen weg moeten vinden om te bepalen of de hersteloperatie in lijn is met het kerstarrest.
In tegenstelling tot de herstelwet wordt er minder geprocedeerd over de overbruggingsregeling, omdat de Belastingdienst de definitieve aanslagen voorlopig stopzet in afwachting van het oordeel van de Hoge Raad.
Naast de onzekerheid voor belastingbetalers, brengt het uitstel van de uitspraak ook uitdagingen met zich mee voor de financiële planning van de staat. Het nieuws over mogelijke tegenvallers, die in de miljarden kunnen lopen, valt namelijk precies tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de begrotingsplannen en zelfs de deadline van 2027 voor de vernieuwing van box 3 in gevaar brengen.
Wat betekent dit voor Vastgoed Belang en haar leden in de tussentijd?
Zoals eerder gemeld legt de Belastingdienst sinds 2022 geen definitieve aanslagen Box 3 meer op. Dit om overbelasting van de bezwaarafhandeling te voorkomen en in afwachting van de uitspraak van de Hoge Raad.
Echter, belastingplichtigen krijgen wel voorlopige aanslagen opgelegd en moeten aangifte doen in Box 3. Hierbij worden zij geconfronteerd met een belastingheffing op basis van een mogelijk te hoog forfaitair rendement, wat resulteert in een onevenredig hoge belastingdruk. Een aantal beleggers kiest ervoor deze belasting te betalen in de hoop later volledig te worden gecompenseerd door de uitspraak van de Hoge Raad.
Vastgoed Belang adviseert haar leden om bij een voorlopige aanslag een verzoek om ambtshalve vermindering van de te betalen belasting in te dienen als het daadwerkelijk behaalde rendement lager is dan het forfaitair rendement dat wordt gehanteerd door de Belastingdienst.