Vastgoed Belang feliciteert Staatssecretaris Idsinga en zet in op samenwerking

Datum: 16-07-2024
Vastgoed Belang heeft de nieuwe staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, de heer Idsinga, middels een brief gefeliciteerd met zijn recente benoeming. Vastgoed Belang spreekt hierin ook de bereidheid uit tot samenwerking om de complexe uitdagingen binnen de huurwoningmarkt aan te pakken.
​Particuliere verhuurders spelen een cruciale rol in de Nederlandse volkshuisvesting. Ze beheren meer dan 1 miljoen woningen en bieden huisvesting aan ruim 2 miljoen Nederlanders. Jan Kamminga, voorzitter van Vastgoed Belang, benadrukt: “Particuliere verhuurders leveren een essentiële bijdrage aan de beschikbaarheid, verduurzaming en uitbreiding van het huurwoningaanbod."

Hoge Belastingdruk in Box 3
De Hoge Raad oordeelde dat het huidige Box 3-stelsel discrimineert en eigendomsrechten schendt. Toch is er nog geen verlichting in de belastingdruk voor Box 3-beleggers. “Het nieuwe wetsvoorstel voor werkelijke rendementen moet proportioneel zijn om de huurwoningmarkt gezond te houden," schrijft Kamminga.

Fiscale Maatregelen
Verhuurders staan voor uitdagingen door hoge overdrachtsbelasting, aangescherpte renteaftrek in Box 2, en de belastingdruk in Box 3. Deze stapeling beperkt de investeringsruimte voor onderhoud, verduurzaming, exploitatie en uitbreiding via transformatie en splitsing. “Het is essentieel dat de fiscale druk verminderd wordt om de continuïteit van de huurwoningmarkt te waarborgen," zegt Kamminga.

 Hogere Huurprijzen en Complexe Regelingen
Fiscale maatregelen kunnen huurprijzen verhogen, wat de betaalbaarheid aantast. Daarnaast maakt de complexiteit van fiscale regelingen het moeilijk voor verhuurders om verplichtingen na te komen, wat leidt tot fouten en administratieve lasten. “De complexiteit van de fiscale regelingen maakt het voor verhuurders bijna onmogelijk om alles goed te begrijpen en na te komen," merkt Kamminga op.

Veranderingen en Ongelijke Behandeling
De constante veranderingen in het belastingstelsel zorgen voor een instabiel investeringsklimaat. Er is een gevoel van ongelijke behandeling tussen verschillende beleggingscategorieën. “Vastgoed Belang pleit voor een eerlijke behandeling van vastgoedbeleggingen ten opzichte van andere beleggingsvormen," aldus Kamminga.

 Duurzaamheidsinvesteringen
Er is behoefte aan toegankelijke fiscale stimulansen voor verduurzaming van vastgoed. Huidige regelingen zijn vaak te complex en ontmoedigen duurzame investeringen. “Duidelijke en toegankelijke fiscale stimulansen zijn noodzakelijk om verhuurders aan te moedigen te investeren in duurzame oplossingen," zegt Kamminga.

Vastgoed Belang hoopt dat deze uitdagingen worden aangepakt voor een rechtvaardiger en stimulerender fiscaal klimaat. “We kijken uit naar een constructief overleg met de staatssecretaris om gezamenlijk de huurwoningmarkt te verbeteren," besluit Kamminga.

 


Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht:

Word lid!

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Als lid heeft u toegang tot exclusieve artikelen, waardoor u up-to-date blijft over alle ontwikkelingen rondom de particuliere verhuur. Word ook lid en profiteer direct van alle voordelen.