Uitgelekte plannen Prinsjesdag: verlaging overdrachtsbelasting

Datum: 05-09-2024
Verlaging overdrachtsbelasting: Een welgemeende geste, maar structurele problemen blijven.

Uit uitgelekte plannen van Prinsjesdag blijkt dat het kabinet de overdrachtsbelasting wil verlagen van 10,4% naar 8%.

In een tijd waarin de overheid met beperkte middelen moet werken, is het bemoedigend te zien dat er toch pogingen worden ondernomen om de vastgoedsector tegemoet te komen. Deze verlaging is een duidelijke erkenning van de uitdagingen waarmee de sector kampt en een signaal dat het kabinet de zorgen van de vastgoedsector serieus neemt. In deze financieel moeilijke periode verdient het kabinet zeker waardering voor het doen van deze geste.

We zijn verheugd over de aangekondigde verlaging van de overdrachtsbelasting en pleiten ervoor dat deze verlaging behouden blijft. Dit is een stap in de goede richting, maar het is slechts een deel van de oplossing. Hoewel de verlaging van de overdrachtsbelasting de onderlinge handel in vastgoed kan stimuleren, is het belangrijk te beseffen dat deze eenmalige kostenpost op de lange termijn weinig invloed heeft op de langjarige exploitatie van vastgoed.


Wat dit besluit vooral onderstreept, is de beperking van het huidige overheidsbeleid. De structurele lastenverzwaringen, waaronder hogere belastingen en striktere reguleringen, vormen een voortdurende belemmering voor vastgoedinvesteerders. Deze lasten drukken zwaar op de exploitatie en zijn veel voelbaarder dan een eenmalige verlaging van de overdrachtsbelasting. Om de vastgoedmarkt echt te versterken, is aanvullend beleid nodig dat zich richt op structurele verbeteringen in de fiscaliteit en het aanpakken van de slecht doordachte regulering van de middenhuur. Deze regulering en fiscale problemen verzwakken niet alleen de investeringsbereidheid, maar ondermijnen ook de mogelijkheden voor beleggers om betaalbare en kwalitatieve woningen toe te voegen aan de schaarse voorraad.

Het kabinet verdient waardering voor de poging, maar alleen met een bredere aanpak die de fiscale knelpunten en de regulering van de middenhuur aanpakt, kunnen de fundamentele problemen in de vastgoedmarkt worden opgelost. Pas wanneer deze diepere problemen worden aangepakt, kunnen we spreken van duurzame oplossingen.


Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht:

Word lid!

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Als lid heeft u toegang tot exclusieve artikelen, waardoor u up-to-date blijft over alle ontwikkelingen rondom de particuliere verhuur. Word ook lid en profiteer direct van alle voordelen.