Reactie Vastgoed Belang op het Regeerakkoord

Datum: 13-09-2024
“Als het kabinet echt de woningmarkt wil verbeteren, moeten beleidsmatige struikelblokken plaatsmaken voor solide oplossingen.”
Het regeerakkoord erkent de urgentie van de woningcrisis en richt zich op het bouwen van 100.000 woningen per jaar. Hoewel deze ambitie goed klinkt, is er meer nodig dan nieuwbouwplannen. Particuliere vastgoedbeleggers, die meer dan 2 miljoen mensen een dak boven het hoofd bieden, worden momenteel belemmerd door een opeenstapeling van fiscale maatregelen en regelgeving. “Het kabinet wil stappen zetten, maar door vast te houden aan contraproductief beleid en ongunstige fiscale regels die door eerdere kabinetten zijn ingevoerd, worden juist de beleggers ontmoedigd die een cruciale rol spelen in het beschikbaar houden van bestaande woningen," zegt Kavish Partiman, directeur Public Affairs van Vastgoed Belang.

Behoud van de bestaande woningvoorraad

In plaats van enkel te focussen op nieuwbouw, is het behoud van de bestaande huurvoorraad essentieel om de grote druk op de woningmarkt te verlichten. Particuliere beleggers, die een belangrijke bijdrage leveren aan de verhuur van bestaande woningen, worden echter geconfronteerd met fiscale belemmeringen en strenge regelgeving. Dogmatisch vasthouden aan dit beleid zal resulteren in het verder afkalven van de al veel te kleine huurwoningvoorraad.

Middenhuur en fiscaliteit

Het regeerakkoord zet terecht in op het stimuleren van de middenhuur, maar de combinatie van strengere fiscale maatregelen en regelgeving maakt het voor particuliere beleggers steeds moeilijker hierin te investeren. De huidige belastingdruk, samen met beperkingen op huurprijzen, ontmoedigt investeringen in het onderhouden en verduurzamen van bestaande woningen in het middenhuursegment. Zonder versoepeling van deze regels dreigt de toegankelijkheid van de middenhuurmarkt te verslechteren.

Overdrachtsbelasting: gemiste kansen voor transformatie

De overheid mist kansen door de overdrachtsbelasting voor vastgoed zonder woonfunctie niet te verlagen. Dit belemmert particuliere beleggers bij het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen. Juist in het herbestemmen van bestaande gebouwen ligt een mogelijkheid om het woningaanbod te vergroten zonder extra bouw. “Deze maatregel had een krachtig signaal kunnen zijn dat de overheid particuliere beleggers wil ondersteunen bij het efficiënter benutten van bestaande panden," stelt Partiman.


Aanscherping renteaftrek: een zorgpunt

De aanscherping van de renteaftrek in de vennootschapsbelasting treft vooral particuliere beleggers, die vaak afhankelijk zijn van financiering voor het verduurzamen en onderhouden van hun vastgoed. Deze beperking in financieringsmogelijkheden vormt een directe belemmering voor investeringen in bestaande woningen. Het gevolg is dat veel verduurzamings- en renovatieprojecten stil komen te liggen, wat de beschikbaarheid van goede huurwoningen verder onder druk zet.


Conclusie: minder regels, meer ruimte voor investeerders

Om de woningmarkt gezond te houden, is het noodzakelijk dat het kabinet de regeldruk voor particuliere vastgoedbeleggers verlaagt. “In plaats van extra lasten en belemmeringen, moeten beleggers gestimuleerd worden om te blijven investeren in de bestaande huurvoorraad," concludeert Partiman. “Minder regels, meer flexibiliteit, en een beter fiscaal klimaat zijn essentieel om de woon voorraad op peil te houden. Als dat niet gebeurt is verdere krimp van de al veel te krappe voorraad onvermijdelijk."


Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht:

Word lid!

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Als lid heeft u toegang tot exclusieve artikelen, waardoor u up-to-date blijft over alle ontwikkelingen rondom de particuliere verhuur. Word ook lid en profiteer direct van alle voordelen.