Reactie Vastgoed Belang op de Troonrede: “Hoopvolle woorden, nu de daad bij het woord voegen"

Datum: 17-09-2024
​ De Troonrede van dit jaar biedt positieve perspectieven voor de woningmarkt en de huurderssector, en Vastgoed Belang herkent zich in de ambitie van het kabinet om met pragmatisme en realiteitszin aan de slag te gaan.
De problemen in de woningmarkt zijn al jarenlang complex en vastgelopen, en wij verwelkomen de focus op uitvoerbaar en begrijpelijk beleid, zoals verwoord in de passage: “Stap voor stap, met energie en bevlogenheid, maar ook pragmatisch en met realiteitszin."

Woningbouw en samenwerking met investeerders

Het kabinet erkent dat de wooncrisis een van de meest complexe opgaven is en zet de juiste toon door het belang te benadrukken van meer en sneller bouwen. De doelstelling van honderdduizend woningen per jaar en de beschikbaarstelling van vijf miljard euro extra voor de woningbouw, plus 2,5 miljard euro voor de ontsluiting van nieuwe wijken, is een welkome stap. Vastgoed Belang ziet hier een duidelijke rol voor particuliere verhuurders en investeerders, met wie het kabinet in gesprek moet blijven om samen te bouwen aan een duurzame oplossing. Vooral de nadruk op samenwerking met medeoverheden en investeerders, waaronder pensioenfondsen, is cruciaal. Wij zijn bereid om actief bij te dragen aan deze nationale ambitie.

Snellere procedures en uniforme regelgeving

Een ander belangrijk punt waar wij ons volledig in kunnen vinden, is de noodzaak om procedures te verkorten en te zorgen voor uniforme regelgeving op lokaal niveau. De huidige bureaucratische rompslomp belemmert een snelle aanpak van de woningcrisis. Zoals de Troonrede terecht stelt: “Het is daarbij cruciaal dat procedures korter worden en dat lokaal overal dezelfde regels gelden." Vastgoed Belang pleit al langer voor vereenvoudiging en consistentie in regelgeving, zodat wij sneller en efficiënter kunnen inspelen op de woningbehoefte.

Pragmatisch en met focus op wat wél kan

Wij ondersteunen het uitgangspunt van het regeringsbeleid: wat kan wél? Deze benadering sluit aan bij onze oproep om de woningmarkt open te stellen voor meer particuliere investeringen en tegelijkertijd te zorgen voor verduurzaming en betaalbare huren. Het is essentieel dat de overheid samenwerkt met de private sector om de basis op orde te brengen en de woningcrisis effectief aan te pakken. Maar er is een waarschuwing nodig. De hoopvolle woorden van de koning moeten niet ten onder gaan aan dogmatisch vasthouden aan beleid dat aantoonbaar averechts werkt. Struikelblokken die de voortgang belemmeren, moeten snel en efficiënt worden aangepakt. Anders blijft het bij mooie woorden en ambitieuze plannen zonder tastbare resultaten.

De inzet van Vastgoed Belang

Als vertegenwoordiger van particuliere verhuurders in Nederland, staan wij klaar om mee te denken en mee te werken aan het beleid dat zowel de bouw van nieuwe woningen bevordert als de leefbaarheid en betaalbaarheid in bestaande woningen waarborgt. Wij kijken dan ook uit naar de aangekondigde nationale woontop, waar afdwingbare afspraken gemaakt zullen worden met alle betrokken partijen. Het is van belang dat wij samen verantwoordelijkheid nemen om de woningmarkt uit de crisis te halen, met als doel een fatsoenlijk dak boven het hoofd van iedereen.

In de komende tijd zullen wij actief de dialoog blijven voeren met de overheid om ervoor te zorgen dat deze mooie plannen in de praktijk ook daadwerkelijk uitvoerbaar worden.
​​

Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht:

Word lid!

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Als lid heeft u toegang tot exclusieve artikelen, waardoor u up-to-date blijft over alle ontwikkelingen rondom de particuliere verhuur. Word ook lid en profiteer direct van alle voordelen.