Inzet Vastgoed Belang bij Rondetafelgesprek Versnellingsagenda Transformatie

Datum: 26-09-2024
“Pas verlaging overdrachtsbelasting (OVB) ook toe bij transformatieprojecten"
Tijdens het rondetafelgesprek van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) op 18 september over de Versnellingsagenda Transformatiebeleid, heeft Vastgoed Belang de belangen van particuliere beleggers nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. Naast de focus op verduurzaming speelde ook de impact van recente beleidsmaatregelen op het investeringsklimaat een belangrijke rol. Vastgoed Belang heeft gewaarschuwd voor de negatieve effecten van het regeerakkoord en het Belastingplan 2025 op de investeringsmogelijkheden om bij te dragen aan het oplossen van het woningtekort, met name door middel van transformaties.

Vastgoed Belang heeft tijdens het overleg de aandacht gevestigd op een reeks beleidsmaatregelen die een bedreiging vormen voor het behalen van de woningbouwdoelen. In het regeerakkoord en het Belastingplan 2025 worden een aantal maatregelen voorgesteld die de financiële haalbaarheid van woningtransformaties aanzienlijk beperken. Deze transformaties, waarbij leegstaande kantoren en bedrijfsruimtes worden omgebouwd tot woningen, zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing voor het woningtekort.

Overdrachtsbelasting (OVB)

Een van de belangrijkste punten die Vastgoed Belang heeft ingebracht, is het besluit om de overdrachtsbelasting (OVB) alleen te verlagen voor residentieel vastgoed. Dit besluit houdt geen rekening met het feit dat veel woningtransformaties door particuliere beleggers worden uitgevoerd. Deze beleggers kopen leegstaande kantoren op om deze te transformeren naar woningen. Door de OVB-verlaging niet uit te breiden naar dit type vastgoed, blijven zij te maken hebben met hoge overdrachtskosten, wat de financiële haalbaarheid van deze transformaties belemmert. Vastgoed Belang dringt er daarom bij het ministerie van Financiën en VRO op aan om de OVB-verlaging ook voor transformatieprojecten toe te passen. VRO heeft toegezegd om dit mee te nemen.
 

Afschaffing van de generieke renteaftrek in Box 2

Daarnaast heeft Vastgoed Belang gewezen op de negatieve gevolgen van de aanscherping van de renteaftrekbeperking in Box 2. Het afschaffen van de generieke aftrekruimte tot één miljoen euro verhoogt de belastingdruk voor middelgrote en kleine particuliere beleggers, juist die partijen die vaak actief zijn in woningtransformaties. Dit treft vooral beleggers met een EBITDA (winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) van minder dan vijf miljoen euro, voor wie de belastingdruk disproportioneel toeneemt. Vastgoed Belang waarschuwt dat deze maatregel hun mogelijkheden om te investeren in woningtransformaties ernstig beperkt.


Hoge Raad-uitspraak over Box 3

De recente uitspraak van de Hoge Raad over de vermogensrendementsheffing in Box 3 heeft volgens Vastgoed Belang de belastingdruk voor particuliere beleggers niet verlicht. Beleggers die actief zijn in woningtransformaties maken hoge kosten voor deze transformaties, maar deze kosten mogen niet worden afgetrokken bij het bepalen van het belastbare rendement. Dit betekent dat beleggers worden belast op basis van hun bruto rendement, wat vaak gelijk is aan het forfaitaire rendement. Deze hoge belastingdruk leidt tot een afname van de middelen die beschikbaar zijn voor nieuwe investeringen in woningtransformatie en verduurzaming.

Oproep tot Overheidssteun voor Woningtransformaties

Vastgoed Belang heeft ingebracht dat, gezien de stapeling van maatregelen, ondersteuning vanuit zowel de rijksoverheid als lokale overheden essentieel is om het potentieel van woningtransformaties te kunnen benutten. Een van de voorstellen is om de transformatiefaciliteit, een fonds dat gemeenten in staat stelt om transformatieprojecten financieel te ondersteunen, weer aan te vullen. Dit zou de financiële haalbaarheid van woningtransformaties aanzienlijk verbeteren. Het ministerie heeft aangegeven dat dit nadrukkelijk onderzocht gaat worden.

Duurzaamheid en Woningbouw

Vastgoed Belang heeft tijdens het rondetafelgesprek ook benadrukt dat verduurzaming en woningtransformaties hand in hand gaan. Wij blijven ons inzetten om particuliere verhuurders en beleggers te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woningen en hen tegelijkertijd te beschermen tegen disproportionele beleidsmaatregelen die hun bijdrage aan de woningbouwopgave belemmeren. Vastgoed Belang roept de overheid op om samen te werken aan haalbare oplossingen die de particuliere sector niet buitenspel zet, maar juist ondersteunen in hun bijdrage aan de verduurzaming en uitbreiding van de woningvoorraad.

Een belangrijke inzet van Vastgoed Belang is gericht op:

  • Betere informatievoorziening en procesondersteuning: Veel particuliere verhuurders hebben moeite om hun weg te vinden in de complexe regelgeving en subsidies rondom verduurzaming. Vastgoed Belang dringt er bij de overheid op aan om deze informatievoorziening te verbeteren en verhuurders adequaat te ondersteunen.
  • ​Samenwerking met decentrale overheden: Gemeenten spelen een cruciale rol in het faciliteren van verduurzaming. Vastgoed Belang heeft aangegeven dat er meer structurele samenwerking nodig is tussen gemeenten en particuliere verhuurders om gezamenlijke verduurzamingsdoelen te behalen.

Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht:

Word lid!

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Als lid heeft u toegang tot exclusieve artikelen, waardoor u up-to-date blijft over alle ontwikkelingen rondom de particuliere verhuur. Word ook lid en profiteer direct van alle voordelen.