Verra vervulde de rol sinds november vorig jaar op interim-basis en bleek van grote waarde voor de vereniging van particuliere verhuurders.
“Dankzij zijn kennis, kunde en verbindende karakter hebben particuliere vastgoedbeleggers sinds zijn komst een stevigere plek aan tafel bij de politieke en maatschappelijke discussie over de toekomst van de woningmarkt. Wij zijn trots dat Niek ons verzoek om onze vereniging voor te zitten heeft geaccepteerd", aldus Berdjan Klatter, lid van het hoofdbestuur van Vastgoed Belang.
Verra is stevig op de inhoud, maar zacht op de persoon, geeft Klatter aan. Hij bewijst dagelijks aan stakeholders, de politiek voorop, dat particuliere verhuurders een cruciale rol kunnen en willen spelen in de oplossing van de woningmarktproblematiek. Met zijn ruime ervaring als vastgoedondernemer en bestuurslid van de regio West-Zuid kent Verra Vastgoed Belang door en door. Hij is sterk ingevoerd in de relevante dossiers en beschikt over een breed netwerk. Klatter concludeert: “met de benoeming van Niek Verra en de kort geleden bekendgemaakte aanstelling van Edward Touw als directeur heeft ons bureau nu een ijzersterk professioneel team."
Maatschappelijke uitdagingMet een tekort van 400.000 woningen staat Nederland voor een immense opgave. Een verdere krimp van het middenhuursegment is zeer onwenselijk, benadrukt Verra. Toch is dat momenteel realiteit. Particuliere verhuurders bieden gezamenlijk een miljoen huurwoningen aan, maar de uitdagingen om dit aanbod te behouden, stapelen zich op. Strenge regulering en hoge belastingdruk in box 3 treffen vooral de kleinere verhuurders. “De lasten zijn vaak hoger dan de huurinkomsten, waardoor veel verhuurders hun panden verkopen", licht Verra toe.
Volgens de impactanalyse box 3 dreigt tussen 2025 en 2028 een uitstroom van 300.000 sociale en middenhuurwoningen. “Daar is niet tegenop te bouwen", zegt Verra. Hij pleit daarom voor beleid dat de bestaande woningvoorraad in het belang van huurders beschermt en woningbehoud stimuleert.
Constructieve samenwerkingSamen met marktpartijen en de politiek werkt Vastgoed Belang aan maatregelen om deze ontwikkelingen te keren. Daarom pleit Verra voor een stapeling van verlichting; immers er is niet slechts één oorzaak voor het uitponden van woningen door particuliere verhuurders:
- Een verlaging van de belastingdruk in box 3;
- Aanpassingen in de Wet Betaalbare Huur, met name in de kraptegebieden;
- De mogelijkheid om, bijvoorbeeld, voor vier of vijf jaar tijdelijk te kunnen verhuren.
Verra is verheugd met zijn vaste aanstelling. “We hebben een geweldige vereniging, vol met actieve leden die een bijdrage aan de problemen in de markt willen leveren." Ook in de dialoog met het kabinet, politiek en markt ziet hij veel kansen: “Minister Keijzer staat open voor een constructieve dialoog met de sector", prijst Verra. “Zij heeft deze problemen geërfd, niet veroorzaakt, maar is erop gebrand om ze op te lossen. Wij willen dit ook, dus Vastgoed Belang zal doen wat nodig is om Nederland terug te begeleiden naar een gezonde woningmarkt."
Over Vastgoed Belang Vastgoed Belang streeft naar het verkrijgen van maatschappelijke erkenning van de toegevoegde waarde van particuliere beleggers in vastgoed ten gunste van maatschappelijk rendement. Daarvoor is een goede en betrouwbare verbinding nodig tussen de sector en de samenleving. Hiervoor gaat Vastgoed Belang proactief in gesprek met belangen- en brancheorganisaties en wet- en regelgevers, op nationaal en internationaal niveau. Namens de particuliere vastgoedsector praten wij mee over maatschappelijke issues en bieden wij een platform voor kennis, informatie-uitwisseling en collectieve belangenbehartiging, gericht op thema's van de toekomst van de sector.
Hartelijke groet,
Team Vastgoed Belang
Mediacontact: