Hoewel de vereniging de inspanningen van de minister waardeert, is het pakket maatregelen ontoereikend voor een structurele oplossing van de woningmarktcrisis. Vastgoed Belang stelt haalbare en betaalbare maatregelen voor om het massale verlies van 300.000 sociale en middenhuurwoningen te voorkomen.
Opeenstapeling van maatregelenDoor verhoogde belastingdruk in box 3 en strenge huurregels verlaten kleine verhuurders de huurmarkt. Volgens
cijfers van NVM zijn er in 2024 veel meer uitpondingen geweest, met een piek van 12.100 verkochte huurwoningen in het laatste kwartaal. In grote steden waren twee op de vijf verkochte woningen een voormalige huurwoning. Huurders en woningzoekenden worden hierdoor benadeeld. Het slechte investeringsklimaat kan tot 2028 leiden tot de uitponding van 300.000 sociale en middenhuurwoningen,
aldus woningmarktexpert Arnoud Vlak.
Politieke wil voor beschermen huurders nodigNiek Verra, voorzitter van Vastgoed Belang: “De woningmarkt verbetert alleen met een goed evenwicht tussen regulering en investeringsstimulansen. Er lijkt nog altijd onvoldoende politieke wil te bestaan om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. Dat valt niet uit te leggen aan Nederlandse huurders en woningzoekenden. Het aantal huurwoningen blijft krimpen en de koopwoningen die vrijkomen zijn voor de gewone starter niet te betalen."
Oplossingen van Vastgoed BelangVastgoed Belang biedt concrete oplossingen om goede en betaalbare middenhuurwoningen te behouden. Deze maatregelen verbeteren de woningmarkt, waarborgen huurderszekerheid en hebben een aanvaardbare budgettaire impact, of voorkomen grotere financiële problemen voor de rijksbegroting.
1. Herinvoering van tijdelijke huurcontractenHet ministerie wil tijdelijke huurcontracten slechts beperken tot studenten. Echter heeft de opeenstapeling van maatregelen negatieve gevolgen voor alle huurders en verhuurders, door het onzekere investeringsklimaat en box 3-regels. Tijdelijke verhuur geeft verhuurders zekerheid om fiscale verbeteringen af te wachten en voorkomt gedwongen verkoop van woningen en een afname in nieuwbouw. Met goed geregelde tijdelijke contracten kunnen verhuurders beter beleid en de invoering van de Wet werkelijk rendement afwachten. Een minimale duur van vijf jaar biedt zekerheid aan huurders.
2. Verlichting van de druk op stedelijke gebiedenVRO heeft een hogere huurprijs per WOZ-punt aangekondigd. Dit is een eerste stap richting verlichting van de druk op de woningmarkt in gewilde stedelijke gebieden. De huurprijs komt hier dichter bij de WOZ-waarde van woningen. Tegelijkertijd blijven huurwoningen door de WOZ-cap in het gereguleerde middenhuursegment.
Voor structurele verlichting in deze regio's is echter meer nodig. Vastgoed Belang pleit voor puntenaftrek voor lage energielabels (E, F, G) af te schaffen, zodat er financiële ruimte vrijkomt voor woningverduurzaming en -onderhoud. Daarnaast wordt de druk op gereguleerde middenhuur in de stad pas werkelijk verlicht wanneer er wordt gedifferentieerd tussen de WWS-puntprijs voor het sociale segment en het middensegment. Dit kan worden bereikt door de puntprijs voor het middensegment op 120% vast te stellen.
Vastgoed Belang is blij dat een belangrijk speerpunt uit de
petitie 'Ruimte voor wonen' is geadresseerd: de puntenaftrek voor middenhuurwoningen zonder buitenruimte wordt afgeschaft, zodat deze woningen in stedelijke gebieden met woningnood beschikbaar blijven. Het is tevens positief dat kleine Rijksmonumenten (tot 40 m2) meer WOZ-punten krijgen, iets waarvoor Vastgoed Belang reeds lang pleit. Deze woningen hebben verlichting nodig om verhuur rendabel te maken en voor voldoende financiële ruimte voor onderhoud en verduurzaming.
3. Fiscale verlichting voor verhuurders en ontwikkelaars Marktpartijen in de volkshuisvesting, zoals verhuurders, woningcorporaties en institutionele beleggers, kampen met excessieve belastingdruk. Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën bagatelliseert tot nog toe de impact hiervan op de woningmarkt. De Tweede Kamer ziet dit verband wel en organiseert binnenkort een rondetafelgesprek en vervolgens een commissiedebat organiseert over volkshuisvesting en fiscaliteit. In aanloop naar die debatten roept Vastgoed Belang het kabinet op om tot een eerlijke belastingdruk in box 3 te komen, op basis van de volgende uitgangspunten:
- Verruim de tegenbewijsregeling: sta kostenaftrek toe bij het bepalen van het werkelijke rendement. Belast ongerealiseerde waardemutaties niet.
- Actualiseer de leegwaarderatio: Laat het verschil tussen de verhuurde waarde en de leegwaarde tot uitdrukking komen in de leegwaarderatio.
Over Vastgoed Belang
Vastgoed Belang streeft naar het verkrijgen van maatschappelijke erkenning van de toegevoegde waarde van particuliere beleggers in vastgoed ten gunste van maatschappelijk rendement. Daarvoor is een goede en betrouwbare verbinding nodig tussen de sector en de samenleving. Hiervoor gaat Vastgoed Belang proactief in gesprek met belangen- en brancheorganisaties en wet- en regelgevers, op nationaal en internationaal niveau. Namens de particuliere vastgoedsector praten wij mee over maatschappelijke issues en bieden wij een platform voor kennis, informatie-uitwisseling en collectieve belangenbehartiging, gericht op thema's van de toekomst van de sector.
Mediacontact: Manon Velderman, Vastgoed Belang | perscontact@vastgoedbelang.nl | 020 – 346 31 23.