Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders, is positief over de mogelijkheid voor huurder en verhuurder om tijdelijke contracten te verlengen en het uitblijven van een “noodknop” om aanvangshuurprijzen te maximeren. Tegelijk maakt de vereniging zich zorgen over de opeenstapeling van maatregelen voor de huursector, terwijl concrete plannen om de bouw van woningen te stimuleren uitblijven.
Opeenstapeling maatregelen dreigt averechts uit te pakken
Vorig jaar kondigde het kabinet al aan de belasting voor kleine woningverhuurders stevig te verhogen en huurprijzen omlaag te drukken door het puntenstelsel aan te passen dat de huurprijs van een woning bepaalt. Nu gaat het kabinet dus verder. De huurprijsstijgingen in de vooralsnog vrije huursector (huren > €737,-) worden voor drie jaar wettelijk beperkt op 2,5% boven inflatie. Daarnaast komt er een verhuurverbod voor bestaande koopwoningen, ook voor drie jaar. Met deze maatregelen lijkt het einde echter nog niet in zicht. Er wordt onder meer gekeken naar het verhogen van de overdrachtsbelasting voor woningbeleggers.
“Zelden zijn er zoveel maatregelen op elkaar gestapeld, gericht op zo’n kleine sector”, zegt algemeen directeur Laurens van de Noort. De vrije huursector in Nederland is met slechts 7% de kleinste van Europa en van alle woningen in Nederland is slechts 1,5% een huurwoning met een huur boven de €1.000,-.” Hij waarschuwt voor de gevolgen van overregulering. “Het is goed met gerichte maatregelen de excessen uit de markt te halen, maar nu wordt de sector generiek zwaarder belast en dicht gereguleerd. Daardoor kan het aanbod nog kleiner en de huurprijzen juist hoger worden. Het doel moet zijn een bereikbare en betaalbare vrije huursector in Nederland te creëren. Dat is essentieel voor de kansen van middeninkomens die op deze sector zijn aangewezen .”
Fundamentele probleem woningmarkt niet opgelost
Vastgoed Belang ziet daarom liever dat het kabinet zich richt op het onderliggende probleem: het aanpakken van het historische tekort van meer dan 300.000 woningen. “Waarom pakt het kabinet het echte probleem niet aan door het bevorderen van nieuwbouw? Alles op alles moet worden gezet om meer woningen te creëren, maar regie vanuit de overheid blijft uit. In plaats van nog meer nieuwe regels zou de weg vrij moeten worden gemaakt voor investeringen in de woningmarkt. Particuliere beleggers staan klaar om te investeren in nieuwbouw, maar lopen nog te vaak tegen gemeentelijke hordes aan. Daarnaast blijft de verhuurderheffing een negatief effect hebben op nieuwbouw en verduurzaming.“