500.000 oudere huurwoningen dreigen verduurzamingsslag te missen

Datum: 11-02-2020
Honderdduizenden huurders van huurwoningen in Nederland dreigen op termijn in de kou te komen staan. In het Klimaatakkoord worden kleine verhuurders van woningen namelijk vaak over het hoofd gezien. Het gaat dan om verhuurders met één of enkele woningen.

In veel gevallen zijn dat (voormalige) MKB ondernemers of ZZP’ers die de woningen aan houden als pensioenvoorziening. Zij verhuren bijna 500.000 woningen in Nederland. Dit zijn voor een groot deel al wat oudere huurwoningen die vanwege hun bouwjaar matig of slecht geïsoleerd zijn. Juist bij dit type woningen  valt veel energiebesparing te realiseren. Kleine verhuurders zijn over het algemeen best bereid de verhuurde woningen te verduurzamen. De forse investeringen die daarvoor gedaan moeten worden, kunnen zij echter niet zonder meer opbrengen.

Vergeten groep in Klimaatakkoord

Co Koning, directeur beleid en projectleider verduurzaming van vereniging voor vastgoedbeleggers Vastgoed Belang: “terwijl voor verschillende gebouweigenaren op dit moment volop stimuleringsmaatregelen van de band rollen kunnen kleine verhuurders nagenoeg géén gebruik maken van die maatregelen. Zij kunnen bijvoorbeeld géén gebruik maken van gebouw gebonden financiering, die alleen open staat voor eigenwoningbezitters en VvE’en, de korting op de Verhuurderheffing of de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Dat is onbegrijpelijk, omdat juiste deze verhuurders niet zomaar €20.00-50.000 op de plank hebben liggen. Bij verduurzaming gaat het al snel om zulke bedragen.”

Vastgoed Belang wijst op het risico dat door uitsluiting van kleine verhuurders van stimuleringsregelingen de verduurzaming van de circa 500.000 huurwoningen forse vertraging op kan lopen. Dat kan er toe leiden dat de huurder van zo’n woningen op termijn in de kou komt te zitten als de gemeente waar die woning staat besluit de gaskraan dicht te draaien.

Mogelijk ook uitgesloten van nieuwe ISDE-subsidie

Ook bij de voorgenomen verbreding van de zogeheten ISDE-subsidie voor woningisolatie per 1 januari 2021, dreigen kleine verhuurders opnieuw te worden uitgesloten. Juist bij oudere woningen van kleine verhuurders kan de energievraag door isoleren fors worden terug gedrongen. Het gekke is dat de ISDE-subsidie voor alternatieve warmtebronnen zoals warmtepompen een van de weinige regelingen is die wel open staat voor kleine verhuurders, terwijl zo’n installatie pas zin heeft als de woning goed geïsoleerd is. Aan zo’n investering komt een kleine verhuurder dus niet snel toe.

Vastgoed Belang pleit voor regelingen

Een heel  ander voornemen dat de particuliere verhuursector raakt is het verhogen van  de overdrachtsbelasting voor niet-woningen te van 6 naar 7%. Dat en levert een paar honderd miljoen op, bedoel d voor verduurzaming van de gebouwde omgeving.  Vastgoed Belang pleit er voor deze extra opbrengsten uit de sector weer terug te laten vloeien naar verduurzaming ván de sector.

De vereniging vindt dat deze middelen moeten worden gebruikt om stimuleringsregelingen zoals de verbreding van de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en gebouwgebonden financiering ook open te stellen voor kleine verhuurders. Daarnaast moet volgens de vereniging de STEP-subsidie weer in worden gevoerd. Koning: “Het is onbegrijpelijk dat de STEP-subsidie per 2019 is geschrapt, net nu er serieuze stappen moeten worden gezet.”


Meer artikelen

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op een tag om gerelateerde artikelen te vinden:
Zoek je een artikel over een ander onderwerp? Gebruik het filter in het nieuwsoverzicht:

Word lid!

Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Als lid heeft u toegang tot exclusieve artikelen, waardoor u up-to-date blijft over alle ontwikkelingen rondom de particuliere verhuur. Word ook lid en profiteer direct van alle voordelen.