Vastgoed Belang maakt zich grote zorgen over deze verdere ingreep op een nu al te klein huursegment, en vreest voor een soortgelijke uitwerking als het afschaffen van de overdrachtsbelasting. De stapelende regulering lijkt puur te zijn ingegeven door een eenzijdige focus op de excessen binnen de woningmarkt. Het tekort aan (midden)huurwoningen zal hierdoor echter alleen maar groter worden, waardoor aspirant-huurders en woningzoekenden nog moeilijker een woning kunnen vinden.
Deze waarschuwing en kritiek op de stapelende regulering is afgelopen periode gelukkig steeds vaker onderschreven door gerespecteerde instituten als het International Monetary Found (IMF), de Nederlandsche Bank en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Al deze partijen hebben recent aangegeven dat het huidige Nederlandse woningmarktbeleid flink moet worden hervormd, en de recent doorgevoerde en/of aanstaande regulering zoals de opkoopbescherming en de woningnood – de crisis niet gaat oplossen, maar voor bepaalde groepen juist groter maakt.
De Nederlandse Bank (DNB), de OESO en het IMF hebben hun kritiek uitgesproken over de aanstaande opkoopbescherming. Volgens deze instituten gaat het “weren van vastgoedbeleggers niet helpen tegen de scheefgroei op de woningmarkt”. Deze vergaande maatregel zal hoogstens voordelig uitpakken voor enkele huizenkopers, maar “pakt minder goed uit voor degenen die van huurwoningen afhankelijk zijn”. Deze partijen stellen daarnaast dat ook het huidige belastingstelsel in Nederland vooral (te) gunstig is voor woningeigenaren, en daarmee de huurmarkt een “ondergeschoven kindje” maakt. Door een “afbouw van de hypotheekrente aftrek voor huizenbezitters, en een fiscale neutraliteit tussen koopwoningen en huurwoningen” moeten huurwoningen aantrekkelijker voor investeerders worden gemaakt, waardoor de vrije sector groeit en de schaarste aan (huur)woningen afneemt.
Vastgoed Belang pleit al langer voor een gelijke behandeling van koop en huur, en is dan ook blij om te zien dat ook op dit thema de DNB, de OESE en het IMF deze boodschap onderschrijven. De - in verhouding al zo kleine - Nederlandse vrije huursector moet juist groeien, in plaats van nog verder worden beperkt. Het is afwachten of de Eerste Kamer na de zoveelste waarschuwing wel gaat luisteren. Wij houden u op de hoogte!