Doordat de bijdrage van windenergie achterbleef, steeg de productie van hernieuwbare energie minder dan in voorgaande maanden. De productie van duurzame energie lag in augustus wel 11 procent hoger in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dit alles blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.
Meerdere redenen
Er zijn meerdere redenen waarom Nederland in augustus een recordhoeveelheid zonne-energie produceerde. Ten eerste liggen er fors meer zonnepanelen. Ten tweede was augustus een zeer zonnige maand. Het KNMI registreerde 289 zonuren tegen 205 normaal. Daarmee was deze maand de op een na zonnigste sinds het begin van de waarnemingen. Als derde speelt mee dat de stroomvraag lager was vanwege de vakantie en zuinig gebruik omdat stroom duur is.
Al met al groeide het aandeel duurzame stroom naar 48 procent, tegen 42 procent in augustus vorig jaar. Het Klimaatakkoord streeft in 2030 naar 70 procent duurzaam opgewekte stroom. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) denkt zoals bekend dat 75 procent haalbaar is.
Elektrificatie
Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit 3 onderdelen; voor 55 procent uit warmte voor gebouwen en industrie, voor 25 procent uit transport in de vorm van weg- en vliegverkeer en tot slot voor 20 procent uit het stroomverbruik. Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 gigawatt aan windmolens op zee.