Afgelopen maand werd voor 27,9 miljoen euro subsidie aangevraagd. Niet alleen dat totale volume is een record, maar ook voor iedere individuele technologie – te weten isolatie, warmtepompen en zonneboilers – werd nog nooit zo veel subsidie aangevraagd.
70 procent budget op
Minister Jetten meldde eind september te verwachten dat er dit jaar 30 tot 60 miljoen euro te weinig budget is voor de ISDE-regeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Hij kondigde daarbij aan op korte termijn het subsidiebudget te willen verhogen en nu blijkt dat de minister daar nog maar kort de tijd voor heeft.
Dit kalenderjaar is er via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 228 miljoen euro subsidie beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Bovendien zijn de subsidiepercentages verhoogd naar 30 procent van het investeringsbedrag. Met nog 3 maanden te gaan, is er nog 40,7 miljoen euro subsidie beschikbaar. Daarmee is 82 procent van het budget vergeven.
Als de gemiddelde aanvraagsnelheid uit de eerste 3 kwartalen van het kalenderjaar wordt voortgezet, zal ruim 205 miljoen euro subsidie aangevraagd worden door consumenten en ruim 44 miljoen euro door zakelijke aanvragers. Dat zou betekenen dat er ongeveer 22 miljoen euro te kort zal zijn.
Beter jaar zonnewarmte
Waar in heel 2021 door consumenten voor 3,1 miljoen euro subsidie werd aangevraagd voor zonneboilers – in 2019 en 2020 was dat respectievelijk 5 miljoen en 5,2 miljoen euro – is in de eerste 8 maanden van het kalenderjaar al 6,4 miljoen euro subsidie voor zonneboilers aangevraagd. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de subsidie voor zonneboilers dit jaar is verhoogd van 20 naar 30 procent. Zowel voor isolatie, warmtepompen als zonneboilers werd er dit jaar nog niet zo veel subsidie aangevraagd door consumenten.
Geen record bedrijven
Door bedrijven werd in 2019, 2020 en 2021 voor respectievelijk 2,6 miljoen, 2,1 en 2 miljoen euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers. In de eerste 9 maanden van het huidige kalenderjaar werd in de zakelijke markt al voor 4,2 miljoen euro subsidie aangevraagd. De zakelijke zonnewarmtemarkt is daarmee op weg naar een recordjaar, want de kalenderjaren 2020 en 2021 zijn nu al overtroffen. Daarbij moet logischerwijs wel opgemerkt worden dat ook voor zakelijke aanvragers het subsidiepercentage verhoogd is van 20 naar 30 procent. Voor warmtepompen en zonneboilers zorgde de maand september echter niet voor een record bij bedrijven.
Net als in het afgelopen kalenderjaar is isolatie veruit de populairste maatregel binnen de ISDE: 60 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging in 2022 al naar isolatiemaatregelen.