Netbeheerders hebben in oktober 2022 aangegeven de transporttarieven te moeten verhogen omdat zij door de hoge energieprijzen veel extra geld kwijt zijn aan het inkopen van elektriciteit en gas om de transportverliezen te compenseren. Tijdens het transport gaat namelijk een deel van het gas en de elektriciteit verloren. De netbeheerders moeten dat aanvullen door eigen inkoop die duurder is geworden.
Een tweede reden waarom de netbeheerders hun tarieven hebben moeten verhogen is dat zij in het kader van de energietransitie grote investeringen moeten doen om hun netten te verzwaren. De kosten daarvan gaan voor de baat uit en worden over meerdere jaren uitgespreid. Een deel daarvan belandt nu al in de tarieven.
116 euro
De netbeheerders hebben voorgesteld de tarieven van consumenten met gemiddeld 10 euro per maand te laten stijgen; te weten 116 euro voor het hele kalenderjaar. Het kabinet heeft hier al rekening mee gehouden bij het vaststellen van de leveringstarieven van het prijsplafond dat op 1 januari 2023 in moet gaan.
Ook voor bedrijven zullen de transporttarieven stijgen. Mkb-bedrijven die vaak een grootverbruikaansluiting op het regionale net hebben betalen in 2023 circa 30 tot 53 procent meer voor het transport van elektriciteit en circa 15 tot 35 procent meer voor het transport van gas, afhankelijk van de netbeheerder. Voor grote bedrijven die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet stijgen de transportkosten met 51 procent. Grootverbruikers met een directe aansluiting op het landelijke extra-hoogspanningsnet van TenneT moeten in 2023 gemiddeld 84 procent meer betalen.