Nu tevens de Eerste Kamer in december heeft ingestemd met het Belastingplan, is het nultarief op zonnepanelen officieel van kracht. Dit tarief geldt ook voor de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.
Wel 21 procent
Particulieren hoeven de btw dus niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Het btw-nultarief geldt daarbij alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op of bij een woning, waarmee ook de garage, schuur of tuin bedoeld wordt. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij u wél 21% btw betaalt als u zonnepanelen koopt. Namelijk wanneer u de factuur vóór 1 januari 2023 hebt gekregen, als u geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning koopt, als u zonnepanelen met meerdere functies koopt, zoals bijvoorbeeld PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen of als de zonnepanelen niet op of bij uw woning worden geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld op een bedrijfspand. Wanneer u in deze situaties 21 procent btw betaald, kunt u die btw (geheel of gedeeltelijk) bij de belastingdienst terugvragen.
Controle
De installateur of leverancier moet kunnen bewijzen dat de zonnepanelen op of bij een woning zijn geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld met een schermprint van het adres in Basisregistratie Adressen en Gebouwen van het Kadaster. De installateur moet dit bewijs goed bewaren, samen met de lopende administratie. De Belastingdienst kan bij een controle namelijk de administratie opvragen.
Bron: Belastingdienst