Hoewel koopwoningen met een groen energielabel nu sneller en tegen hogere prijzen verkopen, is dat niet terug te zien in de huurprijs. Het tegenovergestelde is zelfs waar: gemiddeld zijn huurwoningen die slecht scoren op energiezuinigheid zelfs wat duurder.
Niet beloond
Ondanks het verschil in energieverbruik blijkt dat er landelijk gezien geen huurprijsverschillen zijn tussen huurwoningen met een hoog of laag energielabel. Voor huurwoningen met een energielabel A of hoger, B of C ligt de gemiddelde huurprijs tussen de 1.357 en 1.373 euro per maand. Voor huurwoningen met een energielabel D, E, F of G ligt de gemiddelde huurprijs juist hoger, tussen de 1.440 en 1.498 euro per maand. Ook gecorrigeerd voor oppervlakte zijn er geen huurprijsverschillen te zien. In tegenstelling tot koopwoningen wordt een goed energielabel op de huurmarkt dus niet beloond.
Geografische verschillen
Econoom Madeline Buijs van Colliers analyseerde NVM-data van zo'n 75.000 transacties in de vrije huursector, waar de prijzen dus niet gereguleerd zijn. Ook als het effect van betere en slechtere locaties wordt weggefilterd, zien onderzoekers van Colliers geen aanwijzingen voor structurele huurverschillen. "Normaliter zie je dat ontwikkelingen op de koop- en huurmarkt best gelijk oplopen. Maar eigenlijk verrast het dan ook weer niet, want je ziet dat de huursector heel klein is in Nederland en de vraag heel groot", aldus Buijs.
Door die krapte hebben woningzoekers in de huursector weinig keuze tussen woningen. Verhuurders hoeven daardoor ook niet snel kortingen te geven op woningen die meer energie verspillen, denkt Buijs. "Ik denk dat als de vrije huursector groter zou worden, je dit verschil wel gaat zien. Dan krijgen verhuurders ook een prikkel om te verduurzamen."
Bron: Colliers