Vorige week gaf DNB al te kennen dat 1 op de 5 Nederlanders met een koopwoning niet genoeg spaargeld heeft om zijn huis te verduurzamen. Ook de ISDE-subsidie voor isolatie, een zonneboiler of een warmtepomp schiet daarbij tekort.
Financieel kwetsbare huishoudens
In de laatste analyse wordt zeker ook ingezoomd op de groep mensen die financieel kwetsbaar is voor hogere energieprijzen. Uit een scenarioanalyse blijkt dat ongeveer 1 miljoen huishoudens een laag inkomen en hoge energierekening zou hebben bij aanhoudend hoge prijzen en de afbouw van huidige compensatiemaatregelen als het prijsplafond. Financieel kwetsbare huishoudens zijn vaak huurder. Ook geven ze vaak aan minder inzicht te hebben in de eigen energierekening of besparingsopties.
3 aanbevelingen
De DNB doet de overheid 3 aanbevelingen: richt het beleid in eerste instantie op de minst duurzame huurwoningen van financieel kwetsbare huishoudens. Daar is de meeste winst te behalen. Ten tweede moet ook de informatievoorziening over verduurzamingsmogelijkheden en de financiering voor huiseigenaren verbeterd worden. Tot slot moet zo snel mogelijk duidelijkheid gegeven worden over de duur en werking van de compensatie van de hoge energierekening, want dit kan ervoor zorgen dat huiseigenaren eerder bereid zijn in verduurzaming te investeren.
Bron: DNB