De kosten van het energieplafond wordt geschat op zo'n 11,2 miljard euro. Van dit geld dat het rijk dit jaar uittrok voor het energieplafond, kunnen 1.129.000 gezinnen een structureel veilige energierekening krijgen, die gemiddeld 1.100 euro lager wordt dan nu. Bij de huidige hoge energieprijzen scheelt het zelfs 1.700 euro.
Op basis van het onderzoek stelt de NVDE dan ook voor een Rijksregeling te maken, die gemeenten en burgers financieel en praktisch ontzorgt en de markt perspectief biedt op zekerheid, voorspelbaarheid en volume.
Verschillende voordelen
NVDE-voorzitter Olof van der Gaag: “De energietransitie gaat alleen lukken als we gewone mensen, met een krappe beurs echt wat moois te bieden hebben. Er zijn best veel regelingen om woningen te verbeteren, maar die zijn te versnipperd, te ingewikkeld of te karig. We stellen voor Rijksgeld te besteden aan een ruimhartige regeling voor de grootschalige aanpak van woningverbetering, te beginnen in buurten met de meeste energiearmoede. Zo wordt de energierekening weer veilig.”
De NVDE geeft ook aan dat een grootschalige en voorspelbare uitrol van woningverbetering voordelen voor netbeheerders heeft. Door planmatig te werk te gaan zou het bijvoorbeeld makkelijker worden netcongestie tegen te gaan en collectieve warmtenetten te realiseren.
Bron:
NVDE