Het kabinet zet de komende jaren fors in op de uitrol van hybride warmtepompen en stelt dit kalenderjaar onder meer voor een recordbedrag van 228 miljoen euro subsidie beschikbaar via de ISDE-regeling. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is er werk aan de winkel om woningeigenaren bekender te maken met de techniek. De voorlichtingsorganisatie heeft Motivaction 1.028 woningeigenaren laten ondervragen.
Stroomverbruik
Uit het onderzoek blijkt dus dat maar 3 van de 10 woningeigenaren weten dat er een subsidie beschikbaar is voor hybride warmtepompen. Een vijfde denkt van niet, en de helft weet het niet. Bij de huiseigenaren met een lagere opleiding is de bekendheid nog lager, 14 procent denkt niet dat er subsidie is en 70 procent weet het niet.
Een hybride warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht. Hij wordt gekoppeld aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is of het te lang duurt om het huis warm te krijgen, en zorgt voor het warme water in de badkamer en keuken. Zo wordt ongeveer 60 procent van het aardgas vervangen dat nodig is voor de verwarming van huizen en worden gebruikers minder afhankelijk van aardgas. Wel neemt het stroomverbruik toe, maar dat kan bijvoorbeeld verduurzaamd worden door de installatie van zonnepanelen.
Tool
‘Omdat de cv-ketel kan bijspringen, is een hybride warmtepomp ook mogelijk in matig geïsoleerde huizen’, licht energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal toe. ‘Het is een tussenstap naar een volledig elektrische warmtepomp. Tijdens de levensduur van 15 jaar kun je de matige isolatie verbeteren naar goed, en kun je de hybride vervangen door een volledig elektrische warmtepomp.’
Milieu Centraal heeft de tool verbeterjehuis.nl ontwikkeld waarmee woningeigenaren erachter komen of hun huis geschikt is en wat de kosten en besparingen zijn.