Wat is een energielabel en het verschil tussen A+++ en A++++

Datum: 04-10-2021
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Dit is afhankelijk van de isolatie van de woning en de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Maar hoe steekt het energielabel ook alweer in elkaar? En wat is het verschil tussen alle labels?

Wat is het energielabel?

Vanaf januari 2021 moet elk nieuw opgeleverd huis een energielabel volgens NTA8800 hebben. Wat betekent dit? Het energielabel geeft met de labels G tot en met A++++ aan hoe zuinig de woning is. Hierbij is G het slechtste en A++++ het beste. Het energielabel is een document (pdf) dat twee aspecten beschrijft: isolatie en installaties. Deze kenmerken bepalen namelijk de benodigde hoeveelheid fossiele energie in de woning. Fossiele energie komt van kolen, olie en aardgas en het stoot CO2 uit. Dus hoe minder fossiele energie het huis gebruikt, hoe beter het energielabel.

Label focust op isolatie en installaties

De adviseur die het rapport opmaakt, maakt een (complexe) berekening rondom isolatie en installaties. Het energielabel is een vereenvoudigde weergave van dit rapport, zodat de berekening leesbaarder is voor de bewoner. De isolatie wordt beoordeeld op schaal van – t/m ++. Bij installaties geeft de adviseur het hoofdsysteem aan. Vervolgens geeft hij aan of hierin verbeteringen nodig zijn. Het energielabel ziet er als volgt uit:

Voorbeeld-energielabel

Energielabel afhankelijk van benodigde (fossiele) energie

De benodigde hoeveelheid (fossiele) energie hangt af van de grootte en de vorm van het huis. Een rijtjeswoning heeft relatief weinig buitenmuren en verliest daardoor minder energie. Een vrijstaand huis of een hoekhuis heeft meer gevel en vraagt dan ook meer energie om het huis op temperatuur te houden. De soort installatie bepaalt hoeveel fossiele energie hiervoor nodig is. Deze rekensom wordt uitgedrukt in de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak (vloeroppervlak) per jaar. Professionals noemen dit “BENG 2”. Hieronder zie je het verschil in energielabel:

Voorbeeld-verschil-energielabel

Het verschil tussen A+++ en A++++

De meeste nieuw gebouwde huizen zullen waarschijnlijk een A met minimaal drie plusjes halen. Dit betekent dat een huis bijna energieneutraal is. Bij het energielabel A++++ gaat het om een nul-op-de-meter woning, energieneutrale woning of energieleverende woning. Wat is dan echt het verschil tussen A+++ en A++++? Om dit te kunnen vergelijken is hierbij gekozen voor twee voorbeeldwoningen via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): een tussenwoning van 110 m² en een hoekwoning van 133 m². Twee woningtypen, die in Nederland veel voorkomen.
Energielabel-tussenwoning
Zoals je op de afbeelding kunt zien, zorgt onder andere het ventilatiesysteem voor een belangrijk verschil. Bij A++++ is een balansventilatiesysteem aangebracht waarbij ook de luchttoevoer mechanisch is. Dit systeem is energiezuiniger en vaak comfortabeler. Roosters in de gevel kunnen namelijk (in combinatie met lage temperatuur verwarming) in de winter zorgen voor tochtklachten.

Daarnaast zorgen meer zonnepanelen voor een beter label, omdat dit meer duurzame energie opwekt. Bij A++++ is een woning per definitie energieneutraal of beter. De energierekening van de bewoner zal hierdoor nog lager zijn dan bij een A+++ woning.
Energielabel-hoekwoning
In dit voorbeeld van de hoekwoning kun je zien, dat er meer nodig is om dit type huis van het energielabel A+++ te voorzien. Ten opzichte van de tussenwoning is er een betere isolatie nodig en een hogere aantal zonnepanelen. Dit komt, omdat bij een hoekwoning meer oppervlak aan de buitenlucht grenst. In deze voorbeelden zijn toevallig dezelfde aanpassingen nodig, om een extra plus te krijgen.
Een beter energielabel voor jouw nieuwbouwhuis

Welk label een woning krijgt, hangt dus af van verschillende, individuele factoren. Wil je jouw huis volledig energieneutraal maken? Via Verbeterjehuis.nl kun je een vragenlijst invullen, om advies in te winnen om het huis energiezuiniger te maken. Wanneer het dak nog niet vol ligt, is een makkelijke optie om meer zonnepanelen op het dak te plaatsen. Hiermee krijg je een lagere energierekening, help je het milieu door minder CO2 uitstoot en stijgt de waarde van de woning.



Meer weten?

Bekijk ook de andere nieuwsberichten van Samen Energie Besparen:Meer informatie over energiebesparing vind je op onze overzichtspagina: