Subsidie voor Europese samenwerking bij innovaties met minder energie of CO2

Datum: 07-07-2022
Vanaf september kunnen Nederlandse ondernemers en onderzoekers extra subsidie aanvragen voor Europese samenwerking bij milieu-innovaties. Het gaat dan om innovatieve technieken die minder energie gebruiken of CO2 uitstoten. Hiervoor ging op 27 juni het Clean Energy Transition Partnership (CETP) van start.
CETP is een internationaal initiatief voor onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie voor de energietransitie (de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie). De Europese Unie (EU) steunt het CETP met een budget van € 210 miljoen. Ondernemers en onderzoekers kunnen hiermee ervaring en kennis opdoen met innovatie in een ander land. En deze weer gebruiken in de Nederlandse marktsituatie.
 

Eerste continent klimaatneutraal

Want net als Nederland heeft ook de EU grote klimaatambities. Zij wil in 2050 het eerste continent zijn dat klimaatneutraal is. De start van CETP valt binnen dit doel en moedigt de wereldwijde energietransitie extra aan. 32 landen, waarvan 26 EU-landen, stelden hiervoor geld beschikbaar uit 70 nationale en regionale RTDI-programma’s. Dit geld is voor de periode 2022 en 2033.

Subsidie voor innovatieve technieken

Wat doet CETP voor Nederlandse ondernemers en onderzoekers? Met de subsidie kunnen zij samenwerken met ondernemers of onderzoekers uit andere landen. Bijvoorbeeld als een ondernemer werkt aan een innovatieve techniek die zorgt voor minder energiegebruik in een productieproces. Of daardoor minder CO2 uitstoot. 

Aanvragen

Vanaf 1 september kunnen ondernemers en onderzoekers deze subsidie aanvragen via de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) of Hernieuwbare Energietransitie (HER+). De voorwaarden zijn gelijk aan deze regelingen. Zij vragen binnen CETP in één keer subsidie aan voor de Nederlandse en buitenlandse partners. 

Versnippering tegengaan

CETP helpt de transnationale en internationale samenwerking. Het steunt kleine, lokale projecten en oplossingen in de regio tot samenwerking van landen binnen de EU. CETP gaat daarmee de versnippering van het Europese ontwikkellandschap tegen. RVO en het Ministerie van Economische Zaken zijn partner van CETP. Wij zorgen ervoor dat Nederlandse partijen meedoen. Ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is partner van CETP.

Bron: RVO


Meer weten?

Bekijk ook de andere nieuwsberichten van Samen Energie Besparen:Meer informatie over energiebesparing vind je op onze overzichtspagina: